en
en
Kontakt

W Brukseli wręczono nagrody dla Najlepszych Europejskich Destynacji – EDEN 2015

270x136_BE_Bruksela_EDEN_Award_Cerem_TP02444_2.jpg

16 grudnia podczas gali w Concert Noble w Brukseli zostały wręczone nagrody Komisji Europejskiej dla Najlepszych Europejskich Destynacji – EDEN 2015 (fot. (c) A.Kobus/Travelphoto.pl). Tematem przewodnim tegorocznej edycji była „Turystyka i gastronomia”, a laureatem w Polsce został Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki". W imieniu wszystkich restauracji i lokali tworzących zwycięski szlak nagrodę odebrała Karolina Jarosz ze Śląskiej Organizacji Turystycznej. Pozostałymi laureatami w 2015 roku zostały m. in. Druskienniki (Litwa), Gornje Medjimurje (Chorwacja), Guardiagrele (Włochy), Hiiumaa (Estonia), Jeseniky (Czechy), Xaghra (Malta) i Priot (Serbia). Różnorodność nagrodzonych miejsc i ich tradycji zaprezentowana podczas gali w Concert Noble pokazała jak bogate jest kulinarne dziedzictwo Europy i jak wiele ma do zaoferowania smakoszom.

BE Bruksela EDEN Award Cerem TP02410 2

Na zdjęciu od lewej: Pedro Ortun z Komisji Europejskiej, Karolina Jarosz ze Śląskiej Organizacji Turystycznej, Anna Księżnik koordynatorka konkursu EDEN z Polskiej Organizacji Turystycznej

Wręczenie nagród było uroczystym zakończeniem konferencji Europejskiego Dnia Turystyki, w którym uczestniczyło ponad 300 osób z całej Europy. Przedstawicielkami z Polski były: Maria Napiórkowska, dyrektor Departamentu Turystyki w Ministerstwie Sportu i Turystyki, Ewelina Macierzyńska-Szwaja z Departamentu Turystyki Ministerstwa Sportu i Turystyki, Karolina Jarosz ze Śląskiej Organizacji Turystycznej, Anna Księżnik, koordynatorka konkursu EDEN z Polskiej Organizacji Turystycznej oraz Anna Olej-Kobus, ambasadorka konkursu EDEN w Polsce. Na naszym stoisku zapraszano do osobistego spróbowania specjałów „Śląskich smaków” podczas podróży do Polski, a pomocne w planowaniu wyjazdu były turystyczne mapy Śląska (w różnych wersjach językowych), przewodnik po regionie oraz prezentacje na CD i publikacja Culinary Trail Silesian Tastes z opisem atrakcji, restauracji i przepisami na tradycyjne dania.

Następnego dnia odbył się EDEN Network Meeting podsumowujący dotychczasowe osiągnięcia sieci EDEN, która przez 10 lat wyłoniła 75 zwycięskich kierunków, będących dla coraz większej grupy turystów gwarancją jakości, autentyczności i zrównoważonej turystyki wykorzystującej lokalne zasoby. Przedstawiono także nowe strategie i planowane działania, zaś tegoroczni laureaci podpisali Deklarację Brukselską, tym samym oficjalnie dołączając do sieci Najlepszych Europejskich Kierunków Turystycznych.

W prezentacjach oraz nieformalnych rozmowach podkreślano, iż turystyka kulinarna staje się coraz ważniejszym elementem w decyzjach turystów o przyjeździe do danego kraju. Tegoroczny temat przewodni „Turystyka i gastronomia” pozwala na odkrycie nowych smaków i planowanie wyjazdu w oparciu o oryginalne tradycje kulinarne w różnych miejscach Europy. Przyznanie tytułu„Najlepszej Europejskiej Destynacji EDEN" dla Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” z pewnością ułatwi popularyzację w Europie polskich tradycji kulinarnych i pomoże w przyciągnięciu nowych grup turystów do naszego kraju. Jest to też okazja do pokazania kuchni innych regionów, w tym szlaków wyróżnionych w tegorocznym konkursie EDEN: „Gościnność i smaki Regionu Puszczy Białowieskiej" (będącym wspólnym przedsięwzięciem restauracji, zajazdów i gospodarstw agroturystycznych) oraz „Szlak Kulinarny Mazowiecka Micha Szlachecka" (tworzonym przez restauracje inspirowane mazowiecką i podlaską kulturą kulinarną).

Do góry