en
en
Kontakt

Pierwszy workshop nt.turystyki kulinarnej

270x136_kulin.jpg

Turystyka kulinarna wejdzie do ofert polskich biur podróży - pierwszy workshop poświęcony temu sektorowi turystyki odbył się podczas tegorocznych targów TTWarsaw. Spotkanie przedstawicieli szlaków kulinarnych, restauracji i obiektów gastronomicznych należących do Konsorcjum „Polskie Szlaki Kulinarne", utworzonego z inicjatywy Polskiej Organizacji Turystycznej, z touroperatorami specjalizującymi się w turystyce przyjazdowej miało przede wszytskim  uświadomić restauratorom i przedstawicielom szlaków kulinarnych potrzebę poszerzania działalności.

Oferta turystyki kulinarnej proponowana klientom o tych właśnie zainteresowaniach składa się z wielu elementów wypełniających pobyt. Wśród nich między innymi powinny znaleźć się warsztaty z nauką przyrządzania potraw powiązane z wprowadzeniem w historię regionu, specyfikę uprawy i hodowli, wytwarzania produktów, degustacji i tak dalej

Zdaniem Agnieszki  Sikorskiej dyrektork Śląskiej Organizacji Turystycznej oraz członkini rady programowej Konsorcjum „Polskie Szlaki Kulinarne" duże  zainteresowanie biur podróży włączeniem do programów wycieczek turystyki kulinarnej, a nawet poświęcenie im tematycznych ofert sprzedażowych, potwierdza, że istnieje na nie popyt. Powinno to stanowić przekonywujący argument dla restauratorów i wytwórców regionalnych produktów.

W workshopie wzięli udział przedstawiciele Konsorcjum Produktowe "Polskie Szlaki Kulinarne":
 - Szlak kulinarny "Podkarpackie Smaki"
 - Szlak kulinarny "Małopolska Trasa Smakoszy"
 - Szlak kulinarny "Mazowiecka Micha Szlachecka"
 - Sandomierski Szlak Winiarski
 - Kulinarny Poznań
 - Szlak Podkarpackiego Jadła i wina
 - Szlak Kulinarny "Gdańsk-Pomorskie Culinary Prestige" (Restauracja Gothic Cafe & Restaurant Malbork)
 - Restauracja Kogel Mogel Kraków
 - Szlak Tradycji i Smaku
 - Szlak Kulinarny "Karnawał Smaków"

Więcej: http://aktualnosciturystyczne.pl/produkt-turystyczny/turystyka-kulinarna-wejdzie-do-ofert-polskich-biur-podrozy

 

Do góry