en
en
Kontakt

Śląskie zachwyca organizatorów wydarzeń autentycznością

Przez dwa dni dziennikarze z krajowych i zagranicznych redakcji mogli zobaczyć jak wygląda Śląskie i jego industrialno-krajobrazowe kontrasty. Większość gościła w regionie po raz pierwszy. Ale wygląda na to, że nie ostatni. Press tour został zorganizowany w ramach współpracy Silesia Convention Bureau z Polską Organizacją Turystyczną - Poland Convention Bureau.

01-polandcvb-silesia-convention-bureau-press-tour-slaskie-zabrze-wisla.jpg

Pierwszy press tour zorganizowany przez Silesia Convention Bureau odbył się w dniach 7-8 maja 2024 roku. Wśród zaproszonych dziennikarzy byli przedstawiciele czołowych mediów branży MICE z kraju i zagranicy. Polskie media reprezentowała Magdalena Kondas, redaktorka naczelna portalu Meeting Planner, Michał Kalarus, redaktor naczelny Think Mice oraz Oskar Majkrzak z MICE Poland. Media zagraniczne reprezentowały również trzy redakcje. W spotkaniu wziął udział Gorazd Čad, redaktor naczelny Kongres Magazine & Conventa ze Słowenii, Paul Colston z Mash Media Group z Wielkiej Brytanii oraz Manuel  A. Fernandes z Belgii, reprezentujący Headquarters Magazine.

silesia-convention-buraeau-press-tour-zabrze-szyb-maciej.jpg

silesia-convention-buraeau-press-tour-zabrze-szyb-maciej-02.jpg

Ponadto wśród gości znalazło się dwóch przedstawicieli Poland Convention Bureau - Magda Mazgaj oraz Jarosław Marciuk - które było współorganizatorem wydarzenia.

Cieszy nas, że Silesia Convention Bureau realizuje cele związane z podnoszeniem rozpoznawalności województwa śląskiego organizując pierwszy press tour. Do regionu przyjechali dziennikarze reprezentujący najważniejsze polskie i europejskie media związane z przemysłem spotkań. Otrzymali idealnie zbudowany program pokazujący kontrast regionu, czyli jego postindustrialne i naturalne walory, profesjonalną opiekę, wspaniałą kuchnię, a przede wszystkim autentyczność miejsc i ludzi, która staje się w branży spotkań kluczowa ­– mówi Jarosław Marciuk z Poland Convention Bureau.

silesia-convention-buraeau-press-tour-zabrze.jpg

Program wydarzenia zakładał, że goście w dwa dni zobaczą dwa skrajne oblicza regionu. Najpierw spotkają się z jego przemysłowym dziedzictwem, które umiejętnie zrewitalizowane stanowi jego wyróżnik i przewagę konkurencyjną. Dlatego wizyta studyjna rozpoczęła się od mocnego uderzenia. Uczestnicy przebrani w ubrania robocze zjechali windą górniczą w najniżej położone miejsce w kopalni - 355 metrów pod ziemię. Tam wzięli udział w ekstra szychcie – atrakcji team buildingowej, którą w swojej ofercie ma Zabytkowa Kopalnia Guido w Zabrzu.

silesia-convention-buraeau-press-tour-zabrze-2.jpg

To propozycja dla osób gotowych na spory wysiłek i solidną porcję wrażeń. Podczas wykonywania różnych prac górniczych w mrocznych kopalnianych chodnikach uczestnicy poczuli się jak prawdziwi górnicy. Praca zespołowa przyniosła efekty - uczestnicy byli zachwyceni współdziałaniem i autentycznością miejsca, którą dodatkowo potęgowała opowieść przewodnika Roberta Palucha, górnika związanego z kopalnią Guido. Po intensywnej aktywności uczestnicy zjedli regionalny obiad w najniżej położonej restauracji w Europie – 320 metrów pod ziemią.

silesia-convention-buraeau-press-tour-zabrze-3.jpg

silesia-convention-buraeau-press-tour-zabrze-4.jpg

Po trudach zagwarantowanych podczas górniczej szychty przyszła kolej na zasłużony odpoczynek. Zapewnił go w najlepszym wydaniu Aries Hotel & Spa Wisła. Hotel powstał w dawnym Domu Turysty - legendarnym schronisku PTTK „Nad Zaporą”. Zachowane elementy zabytkowej przeszłości podkreślają jego unikalny charakter, a położenie wśród górskich lasów zadecydowało o jego wyborze. Na uczestników czekała moc wrażeń. Jednym z nich była kolacja fine dining w restauracji Polka połączona z degustacją wina. Kolejnym był wyjątkowy nocny rytuał saunowy, który pozytywnie zaskoczył gości.

441190229_846778884144207_3668457901073791258_n.jpg

441203319_846778824144213_8427751033920679022_n.jpg

443733702_846778874144208_9045512569199029104_n.jpg

443735140_846781864143909_5579549467683219704_n.jpg

Niezmiernie cieszy nas fakt, że pierwsza wizyta dziennikarzy krajowych i zagranicznych zorganizowana przez Silesia Convention Bureau odwiedziła Wisłę. Nazywana Perłą Beskidów, stanowi idealną przestrzeń dla branży MICE, zyskując popularność wśród organizatorów wydarzeń. Doceniamy fakt, że wizyta w Aries Hotel & Spa Wisła była częścią programu #scbpresstour. Spotkanie w naszym obiekcie było świetną okazją do przedstawienia pełnego potencjału hotelu i jego możliwości do organizacji nietuzinkowych wydarzeń - mówi Paweł Skoczylas, dyrektor Aries Hotel & Spa Wisła.

Ostatnim punktem programu była wizyta w wiślańskiej Chacie Olimpijczyka Jasia i Helenki. Jej właścicielka Maria Pietruszka opowiedziała o rodzinnych pasjach kulinarnych, które kultywuje już trzecie pokolenie wiślańskich kobiet. Na gości czekały dania kuchni regionalnej, które wywołały duże poruszenie. A wśród nich kapuśnica, zupa górali Śląska Cieszyńskiego na bazie wywaru i soku z kapusty kiszonej. Po zwiedzaniu muzeum kuchni regionalnej w Wiśle „Stolica pradziadków” przyszła kolej na warsztaty kulinarne podczas których uczestnicy mogli piec na blasze placki i podpłomyki. 

441192490_846784170810345_388500087439200870_n.jpg

441621727_846784377476991_7977492225447608336_n.jpg

443715735_846784097477019_7312202805535561952_n.jpg

445076864_846784444143651_5545425867279353881_n.jpg

Organizatorzy pokazali, że w tym regionie z powodzeniem da się przygotować naprawdę oryginalne i efektowne programy, zapadające w pamięci zaproszonych gości. W dzisiejszych czasach poszukiwania takich niestandardowych doświadczeń i efektu wow to niezwykle ważne. Pierwszego dnia było aktywnie i postindustrialnie. Później przyszedł czas na zasłużony relaks w otoczeniu przyrody. Cisza, spokój, niezapomniane nocne spa, wspaniałe doznania kulinarne, a przede wszystkim świetne towarzystwo. Nie mogło być lepiej – dodaje Michał Kalarus, redaktor naczelny Think Mice.

Podczas press tour grupa odwiedziła następujące miejsca:

  • Miasto Zabrze
  • Szyb Maciej
  • Zabytkowa Kopalnia Guido
  • Miasto Wisła
  • Aries Hotel & SPA Wisła
  • Restauracja POLKA Wisła
  • Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki
  • Muzeum Wiślańskiej Kuchni Regionalnej „Stolica Pradziadków”

Więcej zdjęć z press touru na Facebooku PolandCVB. Dodatkowe informacje na stronie Silesia Convention Bureau.

Fot. Jakub Krawczyk

 #scbpresstour #PolandCVB #EventprofsPL #Zabrze #Wisła

Do góry