Nagroda „Friend of Poland” w Holandii dla Basa Erkensa z magazynu Foodies

Tegoroczny wybór doskonale wpisał się w znane polskie przysłowie „przez żołądek do serca”. Jednym z kluczowych momentów w budowaniu zainteresowania Basa Erkensa Polską był wyjazd studyjny do Wrocławia, który szybko trafił na listę jego ulubionych miast w Europie. Podczas pobytu dzielił się w mediach społecznościowych relacjami z odkrywania lokalnej kuchni i atmosfery miasta, a po powrocie opublikował cztery materiały: trzy artykuły online na portalu FoodiesTravel oraz jeden w drukowanym magazynie Foodies.
– Zakochałem się w Polsce i jestem bardzo poruszony przyznanym mi wyróżnieniem – powiedział Bas Erkens podczas ceremonii. – To kraj niezwykle autentyczny, z bogatą tradycją kulinarną i wyjątkową gościnnością.
Aby ta kulinarna fascynacja Polską trwała jak najdłużej, laureat otrzymał voucher do polskiej restauracji Klein Zakopane w Holandii oraz książkę poświęconą kuchni stolicy Dolnego Śląska.

Uroczystości towarzyszyła prezentacja „Polskie ślady w Amsterdamie”, którą poprowadziła Bożena Kopczyńska z Fundacji Polish Culture NL. Uczestnicy poznali m.in. historię hotelu Krasnapolsky, założonego w 1866 roku przez Adolfa Wilhelma Krasnapolsky’ego – polskiego cukiernika, który stworzył jedno z najbardziej prestiżowych miejsc na mapie Amsterdamu. Wspomniano również, że Plac Dam, centralny punkt miasta, wzniesiono na tysiącach drewnianych pali sprowadzanych z terenów dawnej Rzeczypospolitej.

Tytuł „Friend of Poland” został przyznany po raz pierwszy za rok 2014. Jego pierwszym, laureatem był Hans Bouman, związany m.in. z dziennikiem „De Volkskrant” oraz magazynem podróżniczym „REIZEN Magazine”. Od tego czasu wyróżnienie przyznawane jest corocznie, zazwyczaj pod koniec roku, a w gronie jego laureatów znaleźli się m.in. Iris Hermans – dziennikarka „Metro” i „De Telegraaf” oraz Erik Kuipers – redaktor naczelny niderlandzkiej edycji magazynu „Esquire”.

