en
en
Kontakt

Intensywna promocja Polski na Ukrainie

Dobiega końca wiosenny maraton prezentacji i imprez promocyjnych na Ukrainie. Rozpoczął się 20 kwietnia w Charkowie prezentacją najciekawszych produktów turystycznych podczas dziewiątego już Międzynarodowego Forum Turystycznego „Partnerstwo w Turystyce”, zakończył w ostatni weekend udziałem w Dniach Kijowa i wręczeniem certyfikatu Małopolskiej Karczmy Regionalnej dla restauracji kijowskiego hotelu „Kraków. Po drodze wystawy i prezentacje Polskiej Organizacji Turystycznej można było obejrzeć 5 maja na festiwalu „Karpacka Przestrzeń” w Iwano-Frankowsku, 14 maja w czasie Dnia Europy w Kijowie, od 14 do 17 maja na „Książkowym Arsenale” oraz 22 maja podczas Dnia Polskiej Kultury w Tarnopolu.

W Charkowie kijowski ZOPOT zaprezentował najciekawsze produkty turystyczne letniego sezonu oraz, na specjalne życzenie gospodarzy, informacje o systemie zarządzania turystyką w Polsce i modelach współpracy administracji rządowej i samorządowej ze stowarzyszeniami i branżą turystyczną. Spotkania z firmami turystycznymi zorganizowano w Iwano-Frankowsku i Tarnopolu. Gorącym tematem było oczywiście zniesienie obowiązku wizowego dla ukraińskich turystów i wynikające z tego nowe możliwości współpracy z polskimi partnerami. Po okresie pewnej stagnacji wynikającej ze zniesienia w 2015 roku systemu akredytacji firm turystycznych w polskich konsulatach, wszyscy mają nadzieję na nowe otwarcie.

Corocznie doskonałą okazją do prezentacji Polski są obchody Dnia Europy, zgodnie z dekretem Prezydenta Ukrainy organizowane w maju we wszystkich regionach Ukrainy. W tym roku ZOPOT urządził stoiska promocyjne w Kijowie i w Tarnopolu. W Kijowie świetnie udała się współpraca z Ambasadą RP w Kijowie oraz Instytutem Polskim, w Tarnopolu POT był partnerem Konsulatu Generalnego w Łucku. Oczywiście wydatnej pomocy udzielili też ukraińscy gospodarze. Wśród gości byli międzu innyi Serhij Nadal – mer Tarnopola, Janusz Nowak – wiceprezydent Elbląga oraz Wiesław Mazur – konsul generalny RP w Łucku. W obydwu miastach pokazaliśmy wystawy plenerowe, obchody uświetniły też występy polskich zespołów, pokazy filmów, imprezy kulturalne i spotkania samorządowców z polskich miast partnerskich. Nie zabrakło też polskiej kuchni.

Wydawnictwa POT cieszyły się też dużym powodzeniem na wspólnym stoisku Instytutu Polskiego i British Council podczas czterodniowego „Książkowego Arsenału” w Kijowie. Ta cykliczna impreza gromadząca miłośników literatury nie ogranicza się tylko do promocji książek. Odbywa się tu także szereg spotkań, prezentacji, koncertów, pokazów z zakresu szeroko rozumianej kultury. Turystyka też doskonale wpisuje się w ten klimat.

Prawdziwie udanym zwieńczeniem serii imprez była wizyta przedstawicieli Green Velo na Dniach Kijowa 27 i 28 maja. Kapsuła 5D stanęła na najważniejszym skwerze Kijowa, Placu Sofijskim, pomiędzy Soborem Sofijskim a Monasterem św. Michała Archanioła. Urządzone z rozmachem wokół pomnika Bohdana Chmielnickiego świąteczne miasteczko i scena przyciągnęły tłumy odwiedzających, a organizatorzy wizyty mieli problemy z zamknięciem objazdowego kina późnym wieczorem, gdy chętni dalej cierpliwie ustawiali się kolejce.

Równolegle w hotelowo-gastronomicznym kompleksie „Kraków” trwał Dzień Polskiej Kuchni połączony z uhonorowaniem restauracji kompleksu tytułem Regionalnej Karczmy Małopolski. O trwających od września ubiegłego roku przygotowaniach do tego wydarzenia pisaliśmy już w Aktualnościach Turystycznych. Impreza zgromadziła blisko 500 gości, piknik uświetniły występy zespołów Polanie znad Dniepru i Joryj Kloc. Za przygotowanie tradycyjnie polskich dań i deserów odpowiadał szef kuchni restauracji „Kraków” Serhij Morozow, którego specjalnie w tym dniu konsultował i wspomagał szef kuchni krakowskiego hotelu i restauracji „Galaxy” Tomasz Dziura.

Na Ukrainie uważa się, że wiosna kończy się 31 maja. Pora zatem pomyśleć o lecie. Spodziewamy się, że wielu ukraińskich gości zobaczymy zatem już wkrótce w Polsce.

Do góry