215-ta rocznica urodzin Fryderyka Chopina – podróż śladami wielkiego kompozytora dla blogerek z Beneluksu

Przygotowany dla uczestniczek program objął zarówno zwiedzanie Warszawy śladami Fryderyka Chopina, jak i miejsca w województwie Mazowieckiem, związane z życiem i twórczością kompozytora. W Warszawie blogerki odkryły Chopina poprzez kultowy koncert w Muzeum Łazienki Królewskie, spacer po Krakowskim Przedmieściu i Muzeum Fryderyka Chopina. Zwiedziły również nowoczesną część miasta i posmakowały polskiej kuchni w warszawskich restauracjach. Zwiedzanie Mazowsza rozpoczęły oczywiście od Żelazowej Woli ale na ich trasie znalazły się też inne punkty związane z Chopinem. W pałacu w Sannikach blogerki odkryły działalność i zbiory Europejskiego Centrum Artystycznego im. Fryderyka Chopina. Następnie odwiedziły Brochów - miasteczko, w którym rodzice kompozytora wzięli ślub a następnie ochrzcili małego Fryderyka. Podróż po regionie zakończyła się w skansenie w Sierpcu. To ostatnie miejsce, mimo że nie bezpośrednio związane z twórczością i życiem Chopina, dało uczestniczkom możliwość zapoznania się z bogatymi tradycjami i specyficzną architekturą regionu.
Blogerki, już w czasie trwania podroży na bieżąco przedstawiały swoje wrażenia w relacjach na Instagramie, natomiast pod koniec września i na początku października zaczęły publikować obszerniejsze artykuły na swoich portalach. Dzieląc się pozytywnymi wrażeniami z czytelnikami, blogerki podkreślają, że podróż łącząca pobyt w Warszawie z krótkim wypadem na Mazowsze to idealna kombinacja, pozwalająca na zapoznanie się zarówno z najpopularniejszymi atrakcjami stolicy, jaki dziedzictwem i sielskimi krajobrazami regionu.

Jak pisze na swoim blogu Amanda Romijn (Just My Travel): Te cztery dni w Warszawie i na Mazowszu dały mi zupełnie inną perspektywę Polski, od tętniącej życiem sceny kulinarnej miasta po spokojne miejsca przywodzące na myśl Chopina. To była podróż pełna kontrastów. Warszawa może być mniej znana niż takie miasta jak Praga czy Budapeszt, ale zdecydowanie polecam ją każdemu, kto chce połączyć kulturę, historię i pyszne jedzenie.

