en
en
Kontakt

Polska na targach TTG Travel Experience 2019 w Rimini

W dniach od 9 do 11 października w Rimini odbyły się targi TTG Travel Experience. POT promowała polskich przedsiębiorców branży turystycznej, tradycyjną i regionalną ofertę kulinarną oraz potencjał enoturystyczny Polski.

rimini.jpg

Na narodowym stoisku Polski, organizowanym przez zagraniczny ośrodek POT w Rzymie, wystawiło się ośmiu podwystawców, prowadzących aktywną działalność na włoskim rynku usług turystycznych: Ivotrans, Jan-Pol, SOS Travel, Furnel Travel, Poland Tour, Mazurkas Travel, PLL LOT oraz Województwo Śląskie.

TTG Travel Experience to największe targi turystyczne B2B we Włoszech, na których spotykają się co roku DMC, przedstawiciele branży turystycznej, dostawcy usług, specjaliści technik marketingowych, dziennikarze i blogerzy.

Podczas tego branżowego wydarzenia promowane są destynacje i usługi turystyczne. Wskazywane są kierunki rozwoju biznesu turystycznego i strategii promocyjnych zgodnie ze zmieniającymi się realiami rynku konsumentów, które wynikają z upowszechnienia nowych technologii sprzedażowych i oczekiwań młodego pokolenia klientów. Co roku organizatorzy targów odpowiadają na trendy rynkowe i najciekawsze propozycje na międzynarodowym rynku turystyki.

W tegorocznej edycji została między innymi zaaranżowana przestrzeń „Eat Experience”, w ramach której przeprowadzono szereg paneli dyskusyjnych oraz prezentacji na temat prężnie rozwijającej się turystyki enogastronomicznej na świecie.

Polska reprezentowana była nie tylko na nowoczesnym stoisku, na którym zorganizowano imprezę promocyjną z degustacją produktów regionalnych, win z regionu Małopolski zasponsorowanych przez Winnicę Rodziny Steców oraz piw z regionu Śląskiego, ale też podczas konferencji prasowej o tytule „Polonia. U paese diVino” (Polska. Boski kraj, przy czym diVino to gra słów oznaczająca zarówno „boski”, jak „winny”). Tematem konferencji były szlaki gastronomiczne, rewolucja kulinarna, a także rozwijająca się infrastruktura i odnowione oblicze winiarstwa w Polsce, producenta coraz lepszych win z dużym potencjałem enoturystycznym, który ma szansę połączyć poznawanie terytorium z degustacjami w winnicach, położonych najczęściej w bardzo malowniczych i atrakcyjnych turystycznie regionach kraju.

Główny nurt konferencji, oprócz tego, że wpisywał się w trwający przez cały 2019 rok szerszy projekt promocji polskich kulinariów przez POT, miał szczególne znaczenie na wyczulonym na tę tematykę rynku włoskim. Na konferencji prasowej wystąpili: Vittorio Castellani, dziennikarz, ekspert od światowej kuchni, znany we Włoszech pod pseudonimem Chef Kumale, Rafał Stec, właściciel Winnicy Rodziny Steców oraz prezes Polskiej Federacji Producentów Wina i Barbara Minczewa, p.o. dyrektora Zagranicznego Osrodka POT w Rzymie. 

Do góry