en
en

„Kulinarny zawrót głowy” w Berlinie

Niemieccy dziennikarze mieli okazję wypróbować smaki najlepszych potraw polskich. Kulinarna promocja Polski była doskonałą okazją do zaprezentowania niemieckim mediom oferty turystycznej Polski na sezon zimowy 2008/2009.

 „Kulinarny zawrót głowy” - tak można opisać spotkanie z dziennikarzami niemieckimi, które odbyło się 26 listopada w Berlinie.  

 Na zaproszenie Polskiego Ośrodka Informacji Turystycznej w Berlinie do stolicy Niemiec przyjechał Szef Kuchni hotelu Le Regina w Warszawie, Paweł Oszczyk.

 Pretekstem dla zaproszenia dziennikarzy był fakt, że przez cały listopad w wagonach restauracyjnych niemieckich szybkich pociągów ICE serwowane są dania polskiej kuchni, zaproponowane przez Pawła Oszczyka. Został on zaproszony przez Deutsche Bahn, jako jeden z dziesięciu najlepszych kucharzy europejskich, do opracowania specjalnego menu dla restauracji pokładowych. Ponadto magazyn Feinschmecker – biblia niemieckich smakoszy – określił naszego kucharza „młodym zbuntowanym“ i wymienił warszawską restaurację na pierwszym miejscu wśród ośmiu najlepszych restauracji polskich.

 Zgodnie z hasłem przewodnim turystycznej kampanii reklamowej Polski w Niemczech „Polen überrascht” (Polska zaskakuje, Polska jest niespodzianką), Paweł Oszczyk zaskoczył gości wyszukanymi potrawami nawiązującymi do najlepszych tradycji kuchni polskiej.  

berlin

Kulinarna promocja Polski była doskonałą okazją do zaprezentowania niemieckim mediom oferty turystycznej Polski na sezon zimowy 2008/2009. W spotkaniu uczestniczyli także korespondenci polscy, akredytowani w Berlinie.


Do góry