Gastronomia jako regionalny produkt turystyczny
Wyższa Szkoła Turystyki i Rekreacji im. Mieczysława Orłowicza wspólnie z Polską Organizacją Turystyczną oraz Instytutem Turystyki zapraszają na międzynarodową konferencję naukową na temat „Gastronomia jako regionalny produkt turystyczny”. Konferencja odbędzie się w dniach 28 – 30 kwietnia 2008 roku w Hotelu Mościcki Resort & Spa**** w Spale.
Patronat nad konferencją objęli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki oraz Minister Sportu i Turystyki Mirosław Drzewiecki.
Patronat medialny nad imprezą sprawują „Wiadomości Turystyczne”, „Przegląd Gastronomiczny”, „Rynek Spożywczy” oraz portal horeca.pl
Komitetowi Naukowemu przewodniczy prof. dr hab. Andrzej Pisula.
Komitet Honorowy:
Mirosław Drzewiecki – Minister Sportu i Turystyki
Rafał Szmytke – Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej
Jan Korsak – Prezes Polskiej Izby Turystyki, Krajowa
Rada Organizacji Turystycznych,
Hotelarskich i Gastronomicznych
Kazimierz Kowalski – Prezes Fundacji Polish Prestige Hotels
Ryszard Beret – Prezydent Stowarzyszenia Polskich Barmanów
Andrzej Saja – Sekretarz Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego
Andrzej Krzyworzeka – Prezes Polskiego Stowarzyszenie Hotelarstwa i Turystyki
Jesteśmy przekonani, że konferencja będzie doskonałą okazją do wymiany opinii na temat stanu rozwoju polskiej gastronomii jako istotnego elementu produktu turystycznego.
Termin przyjmowania zgłoszeń uczestnictwa upływa dnia 15 marca 2008.
Informacji udziela Biuro Organizacyjne konferencji tel. 022 3531005, 8345714, e-mail: konferencja@wstir.edu.pl oraz www.wstir.edu.pl
Po pobrania (format PDF):
Komunikat konferencyjny nr 2 (warunki udziału)
Lista dotychczas zgłoszonych referatów
Karta zgłoszenia uczestnictwa w konferencji
Zgłoszenie uczestnictwa w konferencji ONLINE
RAMOWY PROGRAM KONFERENCJI:
28.04.2008 - poniedziałek
godz. 15.00
§ wyjazd autokaru WSTiR z Warszawy /opcjonalnie/
do godz. 17.30
§ przyjazd do Spały
§ rejestracja, zakwaterowanie
godz.18.00
§ spotkanie robocze członków Komitetu Organizacyjnego z członkami Komitetu Naukowego i szefami Zespołów Problemowych
§ przegląd wydawnictw branżowych
§ pokaz filmów dotyczących tematyki kuchni myśliwskiej
godz. 19.00
§ wieczerza według XII Księgi Pana Tadeusza – menu przygotowane przez dr Mirosława Słowińskiego
29.04.2008 - wtorek
godz. 9.00 – 13.00 === 15.00 – 19.00
§ otwarcie Konferencji, powitanie gości i uczestników
§ wystąpienia oficjalne zaproszonych gości, władz wojewódzkich
§ obrady plenarne
§ obrady w 4 Zespołach Problemowych
Zespól nr I GASTRONOMIA – PRODUKT MARKOWY POLSKIEJ TURYSTYKI
1. Baza gastronomiczna w obiektach noclegowych w Polsce
2. Gastronomia a obsługa ruchu turystycznego
3. Rodzaje turystyki „gastronomicznej” i perspektywy jej rozwoju
Zespól nr II TRADYCJE I HISTORIA KUCHNI POLSKIEJ
1. Tradycje i zwyczaje kulinarne świątecznej i okazjonalnej kuchni polskiej
2. Napitki, trunki, ciasta i desery kuchni staropolskiej
3. Tradycja i nowoczesność w gastronomii /kuchni/ współczesnej
Zespól nr III JAKOŚĆ I POZIOM USŁUG W GASTRONOMII TURYSTYCZNEJ W POLSCE
1. Polska gościnność i kultura towarzyska dawniej i dziś
2. Kształcenie kadr dla gastronomii i hotelarstwa w Polsce
3. Jakość i poziom usług jako warunek konkurencyjności polskiej gastronomii
Zespól nr IV PRODUKTY REGIONALNE I LOKALNE, ICH MIEJSCE NA RYNKU ŻYWNOŚCIOWYM
UNII EUROPEJSKIEJ
1. Procedury i stan certyfikacji produktów lokalnych i regionalnych
2. Propozycje rozwiązań organizacyjno-formalnych
3. Ruch na rzecz utrwalania tradycji i dorobku kuchni polskiej – „Akademia Smaku”
godz. 13.00 – 14.00 obiad
godz. 15.00 – 19.00 c.d. obrad w zespołach problemowych
§ przygotowanie propozycji i wniosków
godz. 20.00
§ uroczysta kolacja /kuchnia myśliwska – menu Prezydenta Ignacego Mościckiego/
menu przygotowane przez szefa kuchni Hotelu Mościcki Resort & Spa - Adama
Koperkiewicza
stół prezentacyjny Produktów Tradycyjnych z listy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
stół prezentacyjny Zameczku Myśliwskiego Noma Residence w Promnicach
stół prezentacyjny firmy Provincja z Tomaszówka
30.04.2008 - środa
godz.9.00 – 12.00
§ obrady plenarne
§ prezentacja wniosków zespołów problemowych
§ podsumowanie Konferencji
§ zakończenie obrad
godz. 12.00 wycieczka autokarowa – Spała, Konewka, Inowłódz
godz. 14.00 obiad
godz. 15.00 wyjazd uczestników /możliwość wyjazdu autokarami WSTiR/
W programie przewidziano:
ü degustacje dań i wyrobów oraz sprzedaż produktów regionalnych i lokalnych,
ü wystawę i kiermasz książki kucharskiej i gastronomicznej,
ü wystawę skryptów i podręczników z zakresu gastronomii /wydawnictwa uczelniane/.